Afspraak maken? Bel 0900-9879

Nieuwe locatie in Purmerend!

Sportarts Plemper start dependance van SMA Hoorn in Fysiotherapiepraktijk Bijman en Helsloot.

Purmerend –

Sportarts Huib Plemper en Bijman en Helsloot Fysiotherapie hebben de handen ineengeslagen en zullen per 1 maart a.s. gezamenlijk een sportmedische praktijk gaan voeren. Plemper is reeds sinds ’90 verbonden aan het SMA Hoorn en heeft de afgelopen jaren veel sporters uit de regio Purmerend op zijn spreekuur in Hoorn gezien. Jeroen Bijman en Louis Helsloot zijn gerenommeerde sportfysiotherapeuten in de regio. In hun praktijk, die sinds 1 jaar bestaat, worden veel sporters met blessures gezien en behandeld.
“Toen ik benaderd werd om in Purmerend een praktijk te starten hoefde ik daar niet al te lang over na te denken” aldus Plemper. “Ik denk dat onze expertise op sportmedisch gebied complementair is, hetgeen een meerwaarde voor de sporter is” vindt Plemper, die een jarenlange ervaring als sportarts heeft. Hij was in het verleden o.a. begeleidend arts van het Nederlands dames hockeyteam en Nederlands dames volleybalteam. Tevens was hij 10 jaar werkzaam bij de KNVB en daarvan o.a. enkele jaren begeleidend arts van het Nederlands elftal, Jong Oranje en het Olympisch team. “Een bijkomend voordeel voor de sporter uit de regio Waterland is dat deze nu dichter bij huis terecht kan voor sportmedische zorg” aldus Plemper.

Sportmedische zorg

Spiro_ergometrieIn Purmerend zullen in beginsel vrijwel dezelfde sportmedische verrichtingen gaan plaatsvinden als in Hoorn. Dit betreft verplichte sportkeuringen, o.a. duiken, zweefvliegen, parachutespringen en motor- en autosport. Verder sportmedische onderzoeken en inspanningstesten met en zonder ademgasanalyse. De inspanningstesten vinden in Purmerend niet alleen op de fiets, maar ook op de lopende band plaats. “Het testen op de lopende band is in Hoorn niet mogelijk. Een hardloper die zijn omslagpunt en hartslagzones wil weten moet je sportspecifiek testen, dus op een lopende band (met ademgasanalyse) en niet op de fiets zoals zo vaak gebeurt” aldus Plemper.

Louis Helsloot, die tevens manueel therapeut is, vult aan. “Plemper krijgt hier alle mogelijkheden om een bloeiende praktijk in de regio op te bouwen. Hij krijgt de beschikking over de nieuwste apparatuur die nodig is om adequate sportmedische zorg te leveren. Deze apparatuur staat in ons Sportlab, waar door Jeroen en mij ook wandel- en hardloopanalyses en fietsanalyses met fietspositiemetingen plaatsvinden”.
Vooralsnog zullen door Plemper in Purmerend nog geen blessureconsulten plaatsvinden. “Bij blessureconsulten is het vaak noodzakelijk om aanvullende diagnostiek, zoals bijv. een röntgenfoto, echografie of MRI, te laten verrichten om tot een juiste diagnose en behandeling te komen. In Hoorn kan ik dit via het Westfriesgasthuis, waar het SMA gevestigd is, snel regelen en daarom doe ik de consulten vooralsnog alleen in Hoorn. De verwachting is echter dat dit in de nabije toekomst ook via het Waterland ziekenhuis geregeld kan worden. Uiteraard zal ik in voorkomende gevallen in de nieuwe praktijk wel tezamen met de fysiotherapeuten patiënten met sportblessures bekijken.
Plemper zal vooralsnog 1 dag per week, t.w. de dinsdag, in de praktijk van Bijman en Helsloot gaan werken. “Ik zie ernaar uit om hier te starten en verwacht dat ik in de toekomst meer dagen alhier zal gaan werken” aldus Plemper,

Zorgverzekering en vergoeding

De sportgeneeskunde is sinds juli 2014 erkend als medisch specialisme. De belangrijkste consequentie daarvan is dat per 1 jan. 2016 de blessureconsulten vanuit de basisverzekering worden vergoed. Ook inspanningsdiagnostiek in geval van inspanningsgerelateerde klachten wordt vanuit de basisverzekering vergoed. In beide gevallen is er echter wel een verwijzing van de huisarts noodzakelijk. De overige sportmedische zorg zoals een sportmedisch advies, sportkeuringen, sportmedische onderzoeken en inspanningsdiagnostiek in het kader van screening en prestatieverbetering worden, net zoals voorheen, vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Vergoedingen vanuit de aanvullende verzekering gaan niet ten koste van het wettelijk vastgestelde eigen risico van € 385,00.
Het SMA Hoorn en de vestiging in Purmerend zijn erkend door de FSMI en SCAS-gecertificeerd, hetgeen betekent dat de sportgeneeskundige zorg (uiteraard afhankelijk van de zorgverzekeraar en polisvoorwaarden) vergoed worden.