Afspraak maken? Bel 0900-9879

Sport en infectieziekten

door Frank Nusse

De winter komt er aan en dat betekent dat verkoudheden, griepaanvallen en andere infectieziekten weer in grote getale de kop kunnen opsteken. Heeft sport invloed op de weerstand van een mens en kan je met een infectieziekte sporten?

Regelmatig sporten verhoogt de weerstand. Alleen tijdens en kort na intensieve inspanning is de weerstand tijdelijk verminderd. Op dat moment ben je vatbaarder voor infecties, zoals de griep. Bovendien kom je bij veel sporten in nauw contact met medesporters, die ziektekiemen kunnen overdragen.

Hopelijk niemand zal het in zijn hoofd halen om met een fikse griep te gaan sporten. Waarom is dat zo onverstandig?
Griep wordt veroorzaakt door het influenza virus. Dit virus veroorzaakt hoge koorts en tast het hele lichaam aan, inclusief de spieren. De patient merkt dit vaak ook aan de spieren, omdat ze pijn gaan doen. Aangezien het hart ook uit spierweefsel bestaat, is de functie van het hart ook aangetast. Hierdoor kunnen zogenaamde hartritmestoornissen ontstaan, die fatale gevolgen kunnen hebben. Enkele topsporters in Nederland zijn op deze tragische wijze overleden.

Aangezien virusinfecties niet behandeld kunnen worden met antibiotica zit er niets anders op dan goed uit te zieken. Daarbij kan als stelregel gebruikt worden dat als de koortsperiode bijvoorbeeld 4 dagen bedroeg vervolgens nog 4 dagen gewacht moet worden alvorens weer rustig te gaan sporten. Overigens kan een verder gezond iemand dan redelijk snel de verloren gegane conditie weer inhalen.
Ook andere virussen dan het griepvirus kunnen koorts en spierpijn veroorzaken, bijvoorbeeld virussen die darminfecties met diarree veroorzaken. Ook hierbij geldt een absoluut sportverbod.

Anders ligt het bij een “gewone verkoudheid”. Hierbij zal in de regel geen echte koorts optreden en geen spierpijnachtige klachten. Als de klachten dus beperkt blijven tot een zere keel, hoesten en een loopneus, kan er gewoon doorgesport worden.
Indien de verkoudheid leidt tot een voorhoofdsholteontstekeing, zal sporten extra hoofdpijnklachten veroorzaken en is dan ook niet aan te raden.
Ook bij bronchitis zal inspanning leveren moeilijk worden, ook al omdat de functie van de longen dan gestoord is en de zuurstofaanvoer belemmerd wordt.

Jonge sporters worden nogal eens getroffen door de ziekte van Pfeiffer. Ook deze aandoening wordt veroorzaakt door een virus. Het herstel zal echter in tegenstelling tot bij de griep gemiddeld veel langer in beslag nemen. Indien te snel wordt begonnen met sporten kunnen zeer langdurige vermoeidheidsklachten ontstaan. Het is dan ook veel verstandiger om een paar weken echt rust te nemen. Indien de dagelijke bezigheden, zoals school geen terugslag meer geven kan weer begonnen worden met sporten. Echter wel op een aangepaste, dat wil zeggen weinig intensieve wijze.