Afspraak maken? Bel 0900-9879

Sport en stress

door Frank Nusse

Iedereen krijgt in zijn leven wel eens te maken met stress.
Examens, priveproblemen of een te grote werkdruk kunnen hiervan de oorzaak zijn. De een kan ook veel beter tegen stress dan de ander. Klachten van stress kunnen zeer verschillend zijn. De een krijgt hoge bloeddruk, een ander hyperventilatie, weer een ander maagproblemen, enz. Ook kan langdurige stress leiden tot een ernstige overspannenheid, waarbij men niet meer normaal kan functioneren in het dagelijks leven.
Daarbij zijn er allerlei voorstadia met gebrek aan energie, slaapproblemen, een sombere stemming, enz.

Lichamelijke beweging kan bij al dit soort beelden preventief en therapeutisch werken. Een lichamelijk fit persoon kan beter tegen stress dan een inactief persoon. Daarom zien ook steeds meer bedrijven het nut in bedrijfsfitness om zodoende het ziekteverzuim te verminderen.
Aan de ander kant kan lichaamsbeweging ook als “medicijn” gebruikt worden bij klachten van overspannenheid. Dan moet echter de lichaamsbeweging niet een extra stressfactor betekenen.

Het sporten moet dan als ontspannende inspanning gezien worden zonder prestatiedrang.
Wat voor soorten sporten zijn daarbij nu aan te bevelen?.
Vroeger werden alleen maar duursporten aangeraden, zoals hardlopen, fietsen en zwemmen. Het blijkt in de praktijk, dat het moeilijk is om dit alleen te kunnen uitvoeren. Vooral het zetten van de eerste stap is een probleem.

De ontwikkeling van de moderne sportscholen maakt het veel mensen gemakkelijker om die eerste stap te zetten.
Vooral in de winter is het niet aanlokkelijk om buiten te gaan sporten. Hardlopen is vaak wel mogelijk, alleen niet iedereen is geschikt om hard te lopen. In de sportschool is het tegenwoordig ook mogelijk om allerlei vormen van duurinspanning te doen op diverse apparatuur, waarop gestept, gefietst, geroeid, gelanglaufd of hardgelopen kan worden.
Hierbij kan de tijdsduur en de mate van inspanning goed gedoseerd worden zodat geleidelijk de training opgevoerd kan worden.

Niet alleen het verbeteren van het uithoudingsvermogen is belangrijk. Trainen van spierkracht is eigenlijk net zo belangrijk, vooral van buik-, rug-, arm- en beenspieren. Ook hiervoor is tegenwoordig veilige en gebruiksvriendelijke apparatuur.
Vanzelfsprekend is ook hier een geleidelijke opbouw van belang. Vraag dan ook naar begeleiding vanuit de sportschool.
Om resultaat te boeken moet wel minimaal 2 keer per week getraind worden. Na enkele weken treeds er al een effect op.
Op deze manier kan het sporten een bijdrage leveren aan herstel. Indien men twijfelt of men wel in staat is om te kunnen gaan sporten kan het aanvragen van een sportkeuring uitkomst bieden. Hierbij kan nauwkeurig vastgesteld worden welke vorm van sportbeoefening verantwoord is.