Afspraak maken? Bel 0900-9879

ACP-behandeling bij artrose van de knie

De gemiddelde Nederlander wordt steeds ouder en wil ook tot op steeds hogere leeftijd actief blijven.  Slijtage (artrose) van gewrichten komt op oudere leeftijd echter veelvuldig voor en kan daarbij roet in het eten gooien.  Het kniegewricht is daarbij één van de gewrichten die het meest is aangedaan. Typische klachten zijn ochtend- en startstijfheid, pijn bij belasten en soms ook zwelling van de knie. Een operatieve ingreep waarbij het gewricht wordt vervangen door een “kunstknie” is uiteindelijk de meest effectieve oplossing om weer een pijnvrije, goed belastbare knie te krijgen. Vaak is de patiënt echter nog te jong om te opereren, zijn de klachten nog niet ernstig genoeg of is de slijtage nog te gering om tot een operatie over te gaan. In de periode vóór een eventuele operatie zijn er verschillende behandelopties om met minder klachten te kunnen functioneren. Te denken valt daarbij aan bovenbeenspierversterkende oefeningen, gewichtsreductie, zooltjes en braces. Ook met injecties kan klachtenverlichting teweeg gebracht worden. M.n. corticosteroïden en in mindere mate hyaluronzuur worden regelmatig gebruikt. Het effect van corticosteroïdinjecties houdt doorgaan 4-6 weken aan. Het effect van hyaluronzuur treedt doorgaans vanaf week 5 na de injectie op en houdt doorgaans tot 6 maanden aan.

smcplemper_acpSinds enkele jaren bestaat er een nieuwe injectietherapie die tot minder pijnklachten en een betere functie van het kniegewricht kan leiden. Deze therapie bestaat uit het injecteren van lichaamseigen bloedplaatjes verrijkt plasma (ACP=Autoloog Conditioned Plasma) in het kniegewricht. Na het afnemen van bloed uit een ader in de arm wordt dit gecentrifugeerd, waarbij het plasma met een hoge concentratie aan bloedplaatjes wordt gescheiden van de rest van het bloed. Dit met bloedplaatjes verrijkte plasma wordt in de aangedane knie geïnjecteerd. De bloedplaatjes bevatten een hoge concentratie aan groeifactoren. Het effect van ACP lijkt te berusten op een remming van de pijnlijke ontstekingsreactie in de knie en het stimuleren van de hyaluronzuurproduktie (“glijmiddel”) door het synovium van de knie.  Uit recente onderzoeken is gebleken dat het nuttig kan zijn bij artrose. M.n. patiënten met lichte tot matige artrose kunnen baat hebben bij deze therapie. Na de injectie kan onmiddellijk weer gelopen worden, maar dient  de knie echter gedurende de eerste 48 uur na de injectie niet al te zwaar belast te worden. Daarna kunnen de dagelijkse activiteiten weer geleidelijk hervat worden.  3 weken na de 1e injectie krijgen de patiënten een 2e injectie. De duur van het effect van de ACP-injectie ligt veelal tussen de 6 en 12 maanden. ACP lijkt aldus beter en langer te werken dan injecties met corticosteroïden en hyaluronzuur.

Wij hebben inmiddels veel ervaring met deze behandeling opgedaan en de meeste patiënten (ca. 80%) zijn tevreden over het bereikte resultaat. Aangezien de behandeling met ACP echter helaas (nog niet) evidence-based is wordt deze behandeling niet door de zorgverzekeraar vergoed.

De behandeling met ACP vindt op onze in Baarn plaats.

Kosten: € 141,50 per injectie