Afspraak maken? Bel 0900-9879

Prolotherapie

Prolotherapie is een serie injecties met een geconcentreerde oplossing van glucose. De hoge concentratie van de glucose zorgt voor een osmotische shockreactie op de plek waar geprikt wordt. Dit zorgt voor versteviging van het weefsel (pezen, banden). Bijkomend voordeel is dat deze behandeling weinig bijwerkingen kent en er geen medicatie zoals corticosteroïden wordt ingespoten.

Meestal wordt geadviseerd om de prolotherapie te combineren met oefentherapie voor optimaal herstel. Prolotherapie kan ingezet worden bij o.a. peesblessures, langdurige klachten na bandletsel zoals na bijvoorbeeld een enkelverzwikking, scheenbeenklachten.

Neuro-Prolotherapie

Neuro-Prolotherapie kan een sterke pijnvermindering geven bij overgevoelige zenuwtakjes in de huid. Er worden dan een aantal onderhuidse micro-injecties worden gegeven, in het verloop van kleine zenuwtakjes in het pijnlijke gebied, met een kleine hoeveelheid glucose.

Een chronisch geïrriteerde pees of bandje geeft signalen af aan langslopende kleine zenuwtakjes, waardoor deze opzetten en geïrriteerd raken. Zelfs als een onderliggende pees of bandje hersteld is kan de bovenliggende huid nog pijnlijk blijven door overactieve zenuwtakjes. Door het inspuiten van een kleine hoeveelheid glucose en lidocaine (verdoving) worden de blokkades rond de zenuwtakjes verminderd, waardoor er pijnvermindering ontstaat.

Zowel prolotherapie als neuro prolotherapie zijn onschadelijk voor spieren, pezen en gewrichten

Procedure

Hoe vaak er geprikt moet worden hangt van de blessure af en van de vooruitgang. Gemiddeld zullen er 3 injectie nodig zijn, maar vaker kan ook voorkomen. Het genezingsproces, versterking van weefsel en vermindering van de pijn gaat trapsgewijs en heeft vaak meerdere injecties nodig, dit vereist geduld om de voordelen van prolotherapie te bereiken.

Vaak wordt de eerste injectie in combinatie met verdoving gegeven, de daarna volgende injecties meestal niet. Vermijd daarom zware activiteiten en/of sport op de dag van de eerste injectie, daar de behandelde zone wat verdoofd is gedurende enkele uren en daarmee ook de normale pijn reactie.

De meest voorkomende effecten zijn een tijdelijk (1 à 7 dagen) ongemak dat door de injecties ontstaat, een tijdelijke stramheid, een branderig gevoel en soms ook blauwe plekken. Meestal wordt dit zeer goed verdragen door de patiënten. Neem nooit ontstekingsremmers (ibuprofen, diclofenac) na prolotherapie. Dit kan het effect van de therapie remmen.

Men kan gewoonlijk al de volgende dag de normale activiteit hervatten. De stramheid en het gekneusd gevoel zijn normaal na prolotherapie en zullen verdwijnen in de loop van enkele dagen.

Kosten

Voor het toepassen van prolotherapie wordt een eenmalige eigen bijdrage van € 105,00 in rekening gebracht. De behandeling wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering.