Afspraak maken? Bel 0900-9879

Spiro-ergometrie

Spiro-ergometrie (ademgasanalyse)

spiro_ergometrieAlle locaties beschikken over ademgasanalyse-apparatuur. Het gebruik van ademgasanalyse-apparatuur tijdens de inspanningstest (spiro-ergometrie) heeft 2 belangrijke functies. Ten eerste kan het omslagpunt (“hartslag waarbij verzuring optreedt”) worden bepaald en ten tweede kunnen inspanningsgerelateerde klachten en onbegrepen prestatiedaling uitgebreid worden geanalyseerd.

Voor het bepalen van het omslagpunt is spiro-ergometrie betrouwbaarder dan lactaatmetingen. Bij een spiro-ergometrietest  krijgt de sporter een mondkap voor en wordt elke ademhalingsteug geanalyseerd. Er wordt precies gemeten hoeveel zuurstof (O2) wordt opgenomen en hoeveel kooldioxide (CO2) wordt uitgeademd. Met deze gegevens kan het omslagpunt vrij nauwkeurig worden bepaald. Middels het bepalen van het omslagpunt kunnen de verschillende hartslagzones worden vastgesteld en kan de sporter gerichter trainen. Verder wordt de maximale zuurstofopname (VO2max) gemeten, hetgeen een zeer betrouwbare maat voor de duurcapaciteit is.

Spiro-ergometrie wordt ook toegepast wanneer er sprake is van inspanningsgerelateerde klachten zoals bijv. pijn op de borst, duizeligheid of benauwdheid dan wel wanneer er sprake is van een onbegrepen prestatie-afname.  Middels verschillende metingen kan worden bepaald welk orgaansysteem (hart, luchtwegen/longen of spieren) de oorzaak van de klachten is.  Op grond van de bevindingen kan nadien evt. gericht worden doorverwezen naar cardioloog, longarts, internist of neuroloog.

In Almere en Hoorn vinden de inspanningstesten met ademgasanalyse alleen op de fiets-ergometer plaats, in Baarn en Purmerend zowel op de fiets-ergometer als op de lopende band. Wanneer de spiro-ergometrie i.v.m. inspanningsgerelateerde klachten verricht wordt zal deze altijd op de fiets plaatsvinden, aangezien dan ook ECG-controle noodzakelijk is. Indien het alleen om het bepalen van de omslagpunten en hartslagzones gaat wordt een hardloper immer op de lopende band getest en de overige sporters op de fietsergometer. Op de loopband vindt echter nimmer ECG-controle plaats, maar vindt de hartslagregistratie middels een hartslagmeter plaats.